explain yoga nidra stages
Què és el Ioga Nidra?

El Ioga Nidra es deriva de dues paraules sànscrites, i es tradueix com a “Ioga del dormir”.

És una tècnica en què aprenem a relaxar-nos conscientment fins a un estat de somni conscient.

És alhora una relaxació profunda i una pràctica de meditació feta des d’una posició estirada. També és una de les tècniques de relaxació i meditació més fàcils, cosa que la fa adequada per a tots els nivells d’experiència.

L’objectiu és unir la consciència amb l’acte de dormir. Vist des de l’exterior, pot semblar que es dorm, però interiorment la consciència continua desperta, sent conscients de les capes més profundes de la ment.

Història breu del Ioga Nidra

El Ioga Nidra que ensenyem va ser desenvolupat per Swami Satyananda Saraswati, que va ser deixeble de Swami Sivananda Saraswati de Rishikesh. Swami Satyananda va desenvolupar aquesta pràctica a partir d’una antiga tècnica tàntrica, adaptant-la a les necessitats de les persones que viuen en la societat moderna actual. Al llarg dels anys, terapeutes i altres institucions han desenvolupat i creat variacions del Ioga Nidra. Un exemple és la popular tècnica I-Rest, desenvolupada pel psicòleg Richard Miller, per al tractament del trastorn per estrès posttraumàtic (TEPT).

 

Per què practiquem Ioga Nidra

A la societat actual, la nostra manera de viure crea moltes formes diferents de tensions i ansietats. Estem constantment en moviment, el nostre sistema nerviós simpàtic està permanentment actiu, i qualsevol estrès i ansietat que patim generen tensions al nostre cos, afectant les nostres emocions i la nostra ment. Si no gestionem el nostre benestar personal, estem en risc de patir malalties. Moltes malalties estan relacionades amb les tensions del cos i la ment.

Pensem que estem relaxats assentats o estirats en un lloc còmode, bevent un té …, llegint, escoltant música…, petant la xerrada o altres moltes activitats. Però, això no es suficient per produir canvis fisiològics.

Mitjançant la pràctica regular del Ioga Nidra, aprenem a relaxar-nos i harmonitzar el nostre propi cos i ment, creant equilibri entre els sistemes simpàtic i parasimpàtic, induint relaxació física, emocional i mental.

Com funciona Ioga Nidra

El ioga Nidra és una pràctica sistemàtica que es practica generalment en un espai tranquil des d’una posició estan estirats, coneguda com Shavasana, o Postura del Cadàver. La durada sol ser de vint a quaranta minuts. A la pràctica completa de Satyananda Yoga Nidra® que ensenyem, hi ha vuit etapes, de les quals hi ha quatre etapes essencials.

  • Interiorització
  • Rotació del cos
  • Consciència de la respiració
  • Externalització

Alguns comparen Ioga Nidra amb hipnosi, però això és incorrecte. En la hipnosi no som conscients, el cervell està completament apagat, durant el Ioga Nidra, som conscients i el cervell està completament despert. La consciència flota al límit entre despert i dormit, conegut com l’estat hipnagògic. Estar en aquest estat et dóna accés a la teva ment subconscient. I és aquí on connectem amb la nostra naturalesa, coneixent-nos a si mateixos.

Els principals requisits de la pràctica són romandre quiets i, intentar no adormir-se! Sent conscients de la veu del facilitador, seguint les instruccions mentalment. La consciència flueix per les diferents parts del cos a mesura que es donen les instruccions. No passa gaire temps perquè Ioga Nidra es converteixi en un de les pràctiques favorites!

Etapes del Ioga Nidra

1. Preparació inicial

Aquesta etapa inicial és establir-se i preparar-se per a la pràctica tant física com mental. Aquí ens assegurem que estiguem còmodes i càlids i que ningú ens molestarà durant la pràctica. Desconnecta la ment dels sentits, de manera que la interacció́ amb el món exterior cessi temporalment, i la ment pugui començar el seu viatja interior.

2. Sankalpa o resolució personal positiva

A Yoga Nidra fem servir la Sankalpa que es pot traduir com una resolució positiva. Es una autoafirmació́ mental que es planta al subconscient de la ment. Sembrar una llavor quan la ment esta receptiva, sensible, calmada i tranquil·la. La autoafirmació ha de ser curta, concisa i afirmativa, i es repeteix tres vegades al principi i al final de la pràctica.

3. Rotació de la consciència del cos

En aquesta etapa la instrucció fa que movem la consciència a través de les parts del cos, activant la resposta de la relaxació en el cos físic, la rotació és sempre la mateixa.  Amb el pas del temps, el cos crea una memòria que associa la rotació del cos amb la relaxació. La resposta de relaxació és cada vegada més fàcil d’activar cada vegada que és practica el Ioga Nidra. El propòsit d’aquesta etapa és despertar simultàniament el Prana o vitalitat en cada part del cos, alhora que es deixa anar tensió a cada part.

Hi ha un mapa neuronal del cos físic al cervell conegut com a homuncle motor o ‘el petit ser’. Totes les parts del cos per les quals passa la consciència durant el Ioga Nidra, es troben en aquest mapa cerebral. En moure la consciència de manera sistemàtica a través de totes les diferents parts del cos, el cos físic es transcendeix i la consciència s’endinsa interiorment.

4. Respiració conscient

Aquí la consciència es dirigeix ​​cap a la respiració. Observant la respiració en diferents parts, com per exemple a les fosses nasals, al pit o a l’abdomen.  Sovint s’instrueix a ser conscients de cada respiració comptant-les mentalment.  La consciència de la respiració desenvolupa relaxació i concentració.  El focus en la respiració trasllada la consciència a un nivell més subtil. 

5. Sensacions oposades

Ara la relaxació es troba en el pla dels sentiments i les emocions.  En aquesta etapa, es recorden, imaginant i experimenten plenament sensacions oposades, com ara calor i fred, pesadesa i lleugeresa, dolor i plaer. Amb el pas del temps la capacitat del practicant per evocar aquestes sensacions millora. La capacitat d’evocar aquestes sensacions perquè es sentin realment reflexa una ment desperta i creativa.Mitjançant l’experiència de les sensacions oposades i deixant-les marxar, el practicant també aprèn el desapegament.  Podem aprendre a observar la sensació de fred o calor sense afegir el judici que la sensació sigui dolenta o bona. Aprenem que les sensacions són temporals i que és possible no reaccionar a les sensacions. La combinació de sensacions oposades harmonitza els hemisferis del cervell i ajuda a equilibrar els nostres impulsos bàsics i controlar funcions que normalment estan a l’inconscient.

6. Visualitzacions

La pràctica de la visualització́ desenvolupa la consciència de si mateix i relaxa la ment mitjançant la purga de material inquietant, pertorbador o dolorós.  La creació d’experiències positives en les visualitzacions durant el ioga nidra, es una forma de reescriure la narració interna mitjançant la injecció d’imatges, impressions i experiències positives en la ment.  En l’etapa de visualització, la consciència es porta a l’espai fosc darrera dels ulls tancats, conegut com a “chidakasha”. S’instrueix al practicant per visualitzar imatges aleatòries no connectades o escenes connectades. Per exemple, les imatges a l’atzar podrien ser, una bicicleta, un cavall, un arbre mil·lenari, una posta de sol, l’oceà, un camp de gira-sols, un gat estirant-se, un color, una flor de lotus.

Aquesta tècnica d’imatges aleatòries sense connexió permet alliberar tensions mentals. De vegades s’utilitzen escenes connectades o una visualització d’històries. Les visualitzacions de contes es visualitzen amb més freqüència caminant per un paisatge natural i sent conscient de les diferents vistes, sons i olors. 

7. Sankalpa es repeteix de nou 3 vegades

En aquesta etapa la llavor sembrada a la segona etapa del Ioga Nidra, ara es rega amb intensió i voluntat, la ment esta tranquil·la i clara. La ment inconscient és molt receptiva a pensaments i suggeriments positius. Per tant, la pràctica del ioga nidra acaba amb la autoafirmació.

8. Externalització

En l’última etapa, subtilment es desperta la ment, exterioritzant la consciència des de la dimensió més subtil interior cap al món exterior. Això es fa reactivant els sentits, movent la consciència a través del cos físic, la respiració i els sons externs, per torna a interactuar amb el món exterior, i la ment ara tranquil·la torna a la vida quotidiana.

Aquí teniu la vostra pràctica de Yoga Nidra 6 etapas de 25 minuts.

Feu clic a l’enllaç per escoltar-la.